Het natuur- landschapsbeleid is gericht op het behoud en zo mogelijk versterken van de bestaande waarden en karakteristieken.
Deze zijn als een basiskwaliteit te beschouwen. Dit betekent dat kleinschalige ontwikkelingen wel worden voorgestaan, maar grootschalige natuur- en landschapsontwikkeling niet. Behoud van de bestaande landschapswaarden is een hard criterium bij de beoordeling van nieuwe plannen en ontwikkelingen. Noord-Beveland gaat het landschapsbeleidsplan uit 1998 actualiseren. De natuurwaarden zijn, naast de belevings- en ecologische betekenis, eveneens van belang om de biodiversiteit te behouden c.q. te versterken.
Hoe zien we de toekomst van Natuur, landschap en cultuurhistorie?
Het natuur- landschapsbeleid is gericht op het behoud en het zo mogelijk versterken van de bestaande waarden en karakteristieken. Deze zijn als een basiskwaliteit te beschouwen. Het behoud van deze basiskwaliteit dient dan ook te worden gehanteerd als bepalend criterium bij de beoordeling van ruimtelijke ontwikkelingen. Behoud van de bestaande landschapswaarden is een hard criterium bij de beoordeling van nieuwe plannen en ontwikkelingen. Noord-Beveland gaat het landschapsbeleidsplan uit 1998 actualiseren.
De natuurwaarden zijn, naast de belevings- en ecologische betekenis, eveneens van belang om ook de biodiversiteit te behouden c.q. te versterken. Ook in de kernen wordt ingezet op het behoud en de versterking van de natuurwaarden. Er ligt een belangrijke uitdaging om de landbouwkundige mogelijkheden, de behoefte aan zoet water, de versterking van de biodiversiteit en klimaatadaptieve maatregelen in samenhang te versterken. Dit zal met de betrokken partijen in een programma nader worden uitgewerkt.
Cultuurhistorie en erfgoed
Voor een belangrijk deel ontlenen de inwoners hun identiteit aan cultureel erfgoed en zijn ze daar trots op. Daarnaast draagt het cultureel erfgoed bij aan de ruimtelijke kwaliteit van onze leefomgeving, heeft het een positief effect op het vestigings- en leefklimaat en is het belangrijk voor het toerisme. Diverse panden en objecten vertellen over de historie en ontstaansgeschiedenis van Noord-Beveland.
Er geldt het wettelijk beschermingsregime voor rijksmonumenten en diverse landschappelijke elementen zoals dijken worden beschermd. De archeologische waarden zijn in de diverse bestemmingsplannen geborgd. De gemeente stelt een kerkenvisie op met betrekking tot de kerkgebouwen.
Om te voorkomen dat ook de komende jaren met name erfgoedobjecten “sluipenderwijs” verdwijnen gaat de gemeente een actiever beschermingsbeleid voeren. Daarnaast blijft het beleid gericht op het behoud door het benutten en herbestemmen van erfgoedobjecten en elementen. Hiermee worden diverse initiatieven ondersteund om het erfgoed beleefbaar en zichtbaar te maken. Dit beleid wordt uitgewerkt in een programma met betrekking tot erfgoed en geborgd in het omgevingsplan.
Kaders voor ontwikkeling
Bij nieuwe initiatieven met betrekking tot natuur, landschap en cultuurhistorie gelden de volgende kaders:
- Bij elke initiatief c.q. plan wordt beoordeeld hoe dit zich verhoudt tot de basiskwaliteiten, zoals benoemd onder waarden;
- Wij stimuleren initiatieven die een bijdrage leveren aan de strategie “versterken” en zo mogelijk aan de strategie “verbeteren”;
- Behoud van openheid, rust en ruimte; dit betekent eveneens het behoud van de agrarische identiteit;
- Bij nieuwe initiatieven wordt beoordeeld of deze een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit;
- Daar waar mogelijk erfgoed als inspiratiebron gebruiken (zowel landschappelijk als op objectniveau).
Link met:
Landbouw, Energie en klimaat