Kamperland is een kern met circa 2.100 inwoners. De kern is via de haven verbonden met het Veerse Meer. Langs en in de omgeving van de haven zijn recreatieparken, woningen en watersportvoorzieningen gelegen. Kamperland heeft vanwege de vele recreatieparken in de omgeving een hoog voorzieningenniveau, dat is geclusterd aan de Ruiterplaatweg.
Historische situatie
Het huidige Kamperland is het jongste dorp op Noord-Beveland en herinnert aan de vroegere plaats Campen. Het oude Campen is al genoemd in 976 en is bij de stormvloeden van 1530 en 1532 verdronken. In 1699 werd de Heer Janzpolder bedijkt en werd de oude verbinding met Veere hersteld middels een veer vanaf de Veerweg. Rond de Veerweg ontstond in de tweede helft van de 18e eeuw een kleine nederzetting, die langzaam uitgroeide tot een kern. Kamperland is een zogenaamd wegdorp. Dit type dorp werd midden in de polder gebouwd. Als uitgangspunt werd vaak een kruising van twee of meer polderwegen of van een weg en een vaart genomen. In dit geval is begonnen met de bouw aan de Veerweg. In de negentiende eeuw werden beiden zijden van de Veerweg volgebouwd. Bij de opbouw van Kamperland is daarmee allerminst sprake geweest van een planmatige opzet. Naar gelang de behoefte werd de Veerweg aan beide zijden volgebouwd en ontstonden zijstraten. Verdere uitbreidingen vonden plaats aan enkele zijstraten. Kamperland is daarmee een uitzondering op de andere Noord-Bevelandse dorpen.
Kamperland was vooral een landbouwdorp. Inmiddels heeft het ook andere markten aangeboord. Gelegen aan de rand van het Veerse Meer, is Kamperland een ideale uitvalsbasis voor watersporters en strandgenieters. Kamperland beschikt dan ook over een veelheid aan bungalowparken en campings.
De meest recente uitbreiding van Kamperland is de wijk Campervelden, gelegen ten oosten van de Veerweg.
Huidige situatie
Kamperland kent meerdere ´monofunctionele` woonbuurten, die aan weerszijden van de Veerweg zijn ontstaan. De eerste (geleidelijke) uitbreiding van Kamperland heeft aan de A. van Heestraat plaatsgevonden. In de loop der jaren is evenwijdig aan weerszijden van de Veerweg woningbouw ontwikkeld. De meest recente uitbreiding heeft in oostelijke richting plaats gevonden (Kamperland III). Aan de noordoostzijde is vanaf de jaren zeventig het solitair gelegen landhuizenterrein Heer Janszdorp gebouwd. De Molenweg, die ten noordwesten van de kern is gelegen, wordt door de Ruiterplaatweg ‘afgesneden’ van kern. Aan de noordzijde van de Ruiterplaatweg bevinden zich ook bedrijventerrein ‘Het Rip’ en twee solitaire bedrijfspercelen in het gebied Molenpad-Ruiterplaatweg. De overige bedrijfsbebouwing is verspreid over de kern en rondom de haven gelegen. De kern Kamperland wordt vanaf de Oostwestweg (N255) ontsloten via de Nieuweweg-Ruiterplaatweg. Tegenover ‘Het Rip’ is het winkelcluster gelegen. Met uitzondering van het woongebied Heer Janszdorp (aan de oostzijde) en de Molenweg (aan de noordzijde), vindt de interne ontsluiting voor het gehele dorp plaats via de Veerweg.
De Veerweg komt uit op de kop van de haven, direct ten zuiden van de kern gelegen. De dijken rondom de haven hebben formeel nog een waterkerende functie en liggen circa 4 meter hoger ten opzichte van het dorp en de buitendijkse gronden. Hierdoor wordt ervaren alsof de kern en het havengebied met de rug naar elkaar toe staan. De Veerweg vormt vanuit het dorp de natuurlijke toegang tot het havengebied, via een coupure in het genoemde dijklichaam. De structuur van het havengebied wordt gekenmerkt door het lange havenkanaal dat Kamperland met het Veerse Meer verbindt. Het havengebied heeft momenteel deels een recreatief, en deels een industrieel karakter.
Het meest noordelijke deel van het havenkanaal had voorheen een gemengde functie als industriehaven én jachthaven. Na het beëindigen van de laad-/losvoorziening is de industriële functie vervallen, zodat er meer ruimte ontstond voor de jachthaven.
Het spuikanaaltje vormt de grens tussen de Handelshaven en de Westoever. Ten zuiden van het spuikanaaltje ligt een recreatieve zone met een sterk groen karakter. Verderop ligt een bebouwingscluster met een scoutinggebouw en watersportgebonden bedrijvigheid.
De havenmond wordt gekenmerkt door de grote jachthaven met circa 260 ligplaatsen. De jachthaven wordt aan de noordzijde begrensd door watersportgebonden bedrijven, en aan de zuidzijde door een rij woningen die hoofdzakelijk als tweede woning worden gebruikt.
Vanaf de zuidzijde van dit deelgebied is er een bijzonder zicht op het Veerse Meer met op de achtergrond de toren van Veere. Aan de oostzijde van het havenkanaal ligt de heipalenfabriek Pit Beton. Op een deel van het gebied tussen Pit Beton en het Veerse Meer zijn woningen aan het water gebouwd.
Ontwikkelperspectief
Voor het ontwikkelperspectief voor Kamperland geldt de structuurschets Rondom Kamperland uit 2016 nog steeds als vertrekpunt. Dit document is als programma van deze omgevingsvisie opgenomen. Inmiddels is een aantal projecten en ontwikkelingen op basis van deze structuurschets gerealiseerd en wordt uitvoering gegeven aan het verkeerscirculatieplan “Rondom Kamperland”, welke de verdere ontwikkeling van het Havenkwartier en de Veerdam benoemen.
In aanvulling op de structuurschets is de gemeente voornemens om Kamperland te profileren als driewaterenpunt in navolging van de ambities van de dorpsraad Kamperland.

Bedrijvigheid in Kamperland
Op bedrijventerrein het Rip bevindt zich een bedrijfslocatie dat ook een deel van de openbare ruimte in bezit heeft. Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is zeer gewenst. Op dit gedeelte van het Rip bevindt zich tevens het oude koelhuis, waar een herstructureringsopgave ligt.
Link met:
De zes kernen