Het faciliteren van kleinschalige bedrijvigheid en bedrijvigheid passend bij het karakter van Noord-Beveland is en blijft het centrale beleidsuitgangspunt.
Bedrijvigheid
Momenteel beschikt de gemeente over één of meerdere kleinschalige bedrijventerreinen bij elk van de vier grotere kernen: Kamperland, Wissenkerke, Kortgene en Colijnsplaat. Deze zijn allemaal gemengde terreinen voor lokale bedrijvigheid, milieucategorie 1 tot en met 3. Daarnaast bevindt zich bij Kats een verouderd bedrijventerrein van 9 hectare. Hier is milieucategorie 4 van toepassing. Ook bevindt zich momenteel bij Colijnsplaat nog de Visserijhaven voor visserijgerelateerde bedrijven en liggen bij Kortgene en Kamperland solitaire bedrijfsterreinen. Verder zijn er twee aquacultuurterreinen, respectievelijk bij Kamperland en bij Colijnsplaat.
Op dit moment heeft de gemeente Noord-Beveland geen harde plancapaciteit meer beschikbaar voor uitgifte. Wel beschikt de gemeente over strategische voorraad achter het Rip te Kamperland die nog niet bestemmingsplanmatig gereed is. Ook is er nog 1,7 hectare uit te geven door een particuliere partij aan de Oostzeedijk te Colijnsplaat.
Hoe zien we de toekomst van bedrijvigheid?
In 2019 is onder de bedrijven van Noord-Beveland een enquête gehouden teneinde hun behoefte, zowel kwantitatief als kwalitatief te onderzoeken. Dit heeft tot de conclusie geleid dat er nog steeds behoefte is aan (kleinschalige) bedrijfslocaties. De gemeente Noord-Beveland streeft er dan ook naar om bij elk van de grotere kernen over voldoende aanbod te beschikken om de lokale markt te bedienen, voor bedrijvigheid zoals hierboven omschreven.
Daarbij willen burgemeester en wethouders de vrijheid behouden om op basis van ligging van het betreffende terrein al dan niet perifere detailhandel toe te staan. Detailhandel mag dan echter geen onevenredige verkeersaantrekkende werking hebben.
Daarnaast heeft de gemeente voor ogen om bij intensieve aquacultuur primair in te zetten op het bieden van ontwikkelingsruimte voor bestaande bedrijven. Vestiging van nieuwe intensieve bedrijven moet in principe plaatsvinden op bestaande bedrijventerreinen. Bij extensieve aquacultuur zetten we in op verdere ontwikkeling tussen Colijnsplaat en Kats conform het geldende bestemmingsplan.
Bedrijventerrein Cruijckelcreke bij Wissenkerke is centraal gelegen langs de N255, de Oost-Westweg. Dit terrein leent zich op termijn voor uitbreiding.
Er liggen diverse herstructurerings- en transformatieopgaven. Hierin speelt de gemeente een actieve rol. Met betrekking tot mogelijke uitbreiding van terreinen per kern wordt maatwerk geleverd, zoals waar mogelijk, het bieden van de combinatie wonen en werken.
Onder de“zes kernen” wordt per kern aangegeven op welke wijze invulling wordt gegeven aan bedrijvigheid.
Kaders voor ontwikkelingen
Bij nieuwe initiatieven op het gebied van bedrijvigheid gelden de volgende kaders:
- De bedrijfsactiviteiten zijn qua schaal passend bij het karakter van Noord-Beveland;
- De ontwikkeling /het initiatief dient bij voorkeur energieneutraal te zijn, maar minimaal passend te zijn in het gemeentelijk klimaatbeleid;
- Voor de vestiging van bedrijven binnen de kernen geldt dat zij geen hinder (in de vorm van de emissies van luchtverontreinigende stoffen, geur, geluid en trillingen alsmede veiligheidsrisico’s) mogen veroorzaken die de wettelijk bepaalde normen voor die hinderaspecten overschrijdt. De verkeersbelasting van deze nieuwe bedrijven mag de infrastructuur van de kernen niet onevenredig belasten;
- De bouw- en inrichtingsplannen worden beoordeeld op de principes en gebruik van circulaire materialen;
- Er moet worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op basis van de geldende parkeernormen;
- Bij elk initiatief c.q. plan wordt beoordeeld hoe dit zich verhoudt tot de basiskwaliteiten, zoals benoemd onder waarden;
- We stimuleren initiatieven die een bijdrage leveren aan de strategie “versterken” en zo mogelijk aan de strategie “verbeteren”.
Link met:
Landbouw, (Verblijfs)recreatie, Natuur, landschap en cultuurhistorie, Energie en klimaat